18. mar, 2013

Byen med 1200 broer

Amsterdam er ikke bare kjent for Red Light District og hasj brownies. Tusenvis av kanaler omringer byens vakre sentrum.

Vann, vann og mere vann. Skeive bygninger, som lener seg framover kjennetegner Nederlands hovedstad. Tusenvis av sykler står plassert i en rekke parkeringsplasser, som heller blir brukt i bilsammenheng i Norge. I byen er syklistene din verste "fiende". Etter klokka tolv på ettermiddagen er turistene allerede høye på hasj. De velter fram og tilbake, med store pupiller uten noen mening om vei og sted. Foruten rus, finnes store alkoholinntak på tusenvis av ulike barer og kafeer.


Vi besøkte en dyrepark der apene stod i kø. De kjempet om å skrike med høyest desibelverdi. Endene løp fram og tilbake, da det var klart for parringstid. Videre stod elefantene med hvert sitt horn, samt at edderkoppene gjemte seg i hvert lille hjørne. Foruten en stor dyrepark, hadde en rekke museum stor kvalitetsverdi. Du ble kjent med byens historie. I tillegg var en guidet båttur et must mellom alle broer og kanaler.

Utelivet i byen er veldig bra. Cocktailbarer. Brune puber. Pene kafeer. Noe for enhver smak. Mitt eneste møte med den berømte rusen i byen var en energidrink. Helt ufarlig. Jeg likte Amsterdam. Veldig. Byen er ikke alt for stor. Trikkene er tre ganger så moderne, som i Norges hovedstad. Innbyggerne er utadvendte og omgjengelige. Atmosfæren er god. Alle snakker om Red Light District, der halvnakne kvinner poserer i vinduene. Det var bare kleint. Punktum.