5. mar, 2017

Elskverdige Mexico

God mat. Fantastiske folk. Vakker natur. Spennende historie. På østkysten av Mexico finner du elskverdige steder du bare drømmer om. 

Vi besøkte flere steder i nærheten av Playa Del Carmen. Playa er en fin plass med gode matsteder og vakre strender, men det er først når du drar nedover til Tulum at du ser den lokale kulturen. I Mexico er kollektivbussene utrolig billige. Man betaler bare 40 pesos (15 kr) for en times vantur nedover østkysten. Det er derfor gode muligheter til å utforske. Byen Tulum er bygd på 12 meter klipper langs det karibiske hav. Her får man et møte med mayakulturen og mayaruinene. Mayafolket er malt fra topp til tå. Kroppsmalingen er kunst, og dansen de gjør er helt spesiell. Vi snorklet og så to søte skilpadder. Det var helt klart et høydepunkt. På østkysten finner man et rikt skilpaddeliv, men pass deg for vepsene på stranda. De kan være overivrige.  

Vi ville også reise innover i landet, nærmere sagt Chichen Itza. På denne turen fikk vi se hvordan mange av meksikanerne virkelig lever. På vei til Chichen Itza så vi mye fattigdom. De fleste har mat, men levekårene er veldig dårlige. De er er avhengig av turismen. Etter en tre timers busstur fikk vi se KuKulkanpyramiden som ligger under UNESCOs verdensarv. Dette er et tempel som ble bygd av Itzaene i det tolvte århundre. En liten lydeffekt oppstår hvis man klapper i hendene på den nordlige enden av pyramiden. Dette er et magisk byggverk som viser meksikansk kultur. I tillegg til dette fikk vi oppleve en cenote, som er et synkehull, som følge av sammenbruddet av kalkstein. Cenoter har i tidligere tid blitt brukt til ofring. På vei tilbake til Playa stoppet vi i Valladolid. Her kan man se autentiske Mexico - spennende arkitektur med innslag av sterke farger, dans i gatene og lokale matplasser med taco som førsteprioritet. 

Vi ville ikke ligge på latsiden. Nest siste dag kjørte vi båt til øya Isla Mujeres. På norsk er stedsnavnet "Kvinneøya". Øya ligger 30 minutter utenfor kjente Cancun. Dette er helt klart et paradis. Vi leide en golfbil og utforsket hele øya. Den er omtrent 7 km lang. Magiske strender, verdens største undervannsmuseum, et skilpaddereservat og shoppinggater var noen av høydepunktene. Innbyggerne er generelt veldig gjestfrie og snille på østkysten av Mexico, og ikke minst, de lager veldig god mat. Vi prøvde alt fra tacos til quesadillas. Maten er billig og du får masse mat. En god oppsummering på reisen til Mexico er rett og slett "nam nam". Det samme som maten.