4. aug, 2016

Kultursjokk i Egypt

Landet nord i Afrika byr på mange spennende opplevelser. Kulturforskjellen er den største. 

Det første vi la merke til var trafikken i Kairos gater. Barna hadde ikke bilbelte, for de sto oppreist i baksetet. Andre familier kjørte motorsykkel, og hadde tre barn sittende bak uten hjelm. Alle bilene hadde bulker og riper i lakken. I Norge er det kontrollerte former i trafikken, her er det kaos. I Kairo så vi en motorsyklist kræsje med en annen bil. Det virket vanlig. Biltuta er aldri stille. De bruker biltuta til å signalisere alt. Hvis man skulle brukt tuta så mye i Norge, ville noen begynt å lure på om det var noe skikkelig galt. Det ironiske er at det er satt opp skilt med tuting forbudt. Vi måtte le. 

Det andre vi la merke til var innbyggernes aggressivitet og sosiale uaksept. De tok ikke nei for et nei. Turistene kunne komme med mange unnskyldninger, men det stoppet ikke selgerne. De gravde så langt ned i møkka at man ikke kunne finne mer møkk. Det virker som alt de sier er et spill for galleriet. Dette gjaldt ikke alle, men flere var veldig aggressive. Det virket som flere av de aldri hadde sett blonde jenter før. Det var en mann som ville ta selfie med dama mi. Hun sa nei, men han tok heller ikke nei for et nei. Det er ikke lett å være jenteturist i Egypt. Både damer og menn stirrer på deg. Lenge. Veldig lenge. Damene er nesten verst. Noen ganger ville vi vise fingeren. Vi lot være, og stirret de i senk. 

Jeg vet hva du tenker. Dette reiseinnlegget virker veldig negativt. Det er ikke meningen. Egypt er spennende på flere måter. Landet byr på fantastiske byggverk. Pyramidene er majestetiske. Formfulle. Ubegipelige fengende. Det er helt utrolig at mennesker kunne bygge disse i tidligere tid. Røffe miljøer skiller seg fra Norge. Man får et innblikk i hvordan innbyggerne i Egypt har det akkurat nå. De har det ikke lett, men de prøver å holde humøret oppe. Maten er overraskende god. Kjøttmat er alfa omega. Mange av innbyggerne er veldig hjelpsomme, og de prøver så godt de kan. Flere er skeptiske til landet, men det skal du ikke være. Du lærer masse om kulturforskjeller.