27. feb, 2014

Majestetiske Roma

Hovedstaden i pizza- og pastariket innfridde forventningene. Vatikanet og Colosseum var helt klart høydepunktene. 

Byen rommer så mange historiske begivenheter. Arkitekturen er ut av denne verden, og jeg kan ikke tenke meg hvor mange dager, uker og år det har tatt å konstruere Roma. Etter å ha spilt "Assassin`s Creed" i flertallige timer foran TV-skjermen, var det spennende å se virkeligheten. Selv om handlingen i spillet foregår flere hundre år tilbake i tid får man et viss inntrykk. Handlingen i serien "Spartacus" kommer også fra samme by.

Første stopp på reisen var Colosseum - et majestetisk mekka der fangene var krigere. Spektakulære kamper ble begått på denne slagmarken. Bygningen kunne romme uendelige rader med publikum, et urealistisk perspektiv i dagens samfunn. Klasseskille var et faktum og slåsskampenes råhet skapte frykt. I dag stod det et par utkledde gladiatorer utenfor bygningen, som ville tjene penger på råheten. Tenk det! 

I Roma brukte jeg beina flittig. Vi gikk og gikk, gjerne seks-syv timer i strekk. Det "gikk" greit helt fram til foten ble utsatt for store blemmer. Spaseringen i gatene fungerte fordi severdighetene i byen lå nærme hverandre. Deilig. Vi bodde på et hotell kalt "Hotel D`Este". Det lå sentralt, nærmere sagt ved togstasjonen Termini. Andre transportmidler som t-bane og trikk var et alternativ. 

Den tredje dagen tok vi trikken til Vatikanet. Det er en egen stat i byen. Staten rommer ca. 2000 innbyggere og hovedspråket er latinsk, selv om noen snakker fransk og tysk. Vatikanstaten har et eget politi og styresett. Michelangelo var hovedpersonen. Han var en italiensk billedhugger, maler, arkitekt, poet og ingeniør. Michelangelos malerier omringer Vatikanets store rom. Alt er så gigantisk. Ved det sixtinske kapell kan man skue maleriene og det er her den nye paven blir valgt. 

I Italia bruker en euro og prisene er lik de norske. Kanskje med noen unntak. Likevel spiste vi mange gode middager. Vi måtte prøve pizza- og pastaretter. De var varierende, men på noen steder var smakene ypperlig. Vinen var råbillig. Det kostet to euro (16NOK) for en vinflaske på butikken, og var av nokså god kvalitet. Etter en uke med mange inntrykk kan jeg med hånda på hjertet si - Roma er en av de vakreste byene i verden.